Çiçek Yağı Nedir?
Pek çok alanda kullanılan ve hemen herkesin özellikle aktarlarda görmeye alışkın olduğu çiçek yağı, bitkilerin özlerinin çıkarılması yoluyla elde edilir. Genellikle “damıtma” olarak adlandırılan distilasyon yöntemi ile elde edilen çiçek yağları çok sayıda fayda sunabiliyor. Çiçek yağları genellikle kokusu güzel olan çiçekler ve bitkilerden elde edilir. Her birinin farklı bir etkisi, farklı bir faydası olabiliyor.
Çeşitli cilt sorunları, saç sorunlarını gidermek amacıyla kullanılabilen çiçek yağları, masaj yağı olarak da tercih edilebiliyor. Hatta yemeklerde dahi kullanılabiliyor. Ayçiçek yağı buna örnek gösterilebilir. En sık kullanılan çiçek yağlarını ve kullanım amaçlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Papatyadan elde edilen papatya yağının en önemli özelliği rahatlatıcı bir etkisinin olmasıdır. Saç bakımı ve yüz bakımı için de papatya yağından sıklıkla faydalanılır. Saçlarda renk açma etkisi de bulunan papatya saç boyalarında da kullanılabiliyor.
Gülün cildi sakinleştiren ve cilde iyi gelen etkisi bilinir. Çok uzun yıllardır gül suyu cildi temizlemek amacıyla kullanılıyor. Üstelik hangi cilt yapısına sahip olursanız olun cilde iyi gelme özelliğinden faydalanabilirsiniz.
Uykusuzluktan baş ağrısına, kas ve eklem ağrılarından strese kadar pek çok soruna karşı iyi gelen lavanta yağı hassas bir cilt yapısına sahip olanların cilt bakımında da kullanabileceği bir bitkidir. Yara ve sivilce izlerini yok edebilen, cilt lekelerinin tedavisinde de kullanılabilen lavanta yağı spor öncesinde kasları ısıtmak için masaj yaparken de kullanılıyor.
Egzama ile sedef hastalıklarının tedavisinde yardımcı malzeme olarak kullanılabilen menekşe yağı hoş kokusu nedeniyle masaj yağı olarak da kullanılabiliyor. Ayrıca saçların uzamasına yardımcı olduğundan saç bakımında da menekşe yağının çok sık tercih edildiğini söyleyebiliriz. Bu yağın mikrop kırma özelliği de var.