Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?
Orkide bakımı zor olarak görülse de aslında çok da karmaşık bir bakıma sahip değildir. Dikkat edilecek birkaç püf noktası ile orkidelerinize oldukça sağlıklı bir şekilde bakım uygulayabilirsiniz.
Orkidelerin barınması gereken sıcaklık düzeyinin ayarlanması oldukça önemlidir. Orkideler 18 ile 27 derece arasında sorunsuz bir şekilde barınabilir. Bazı orkide türleri ise soğuğa dayanıklı olabilirler. Bu orkideler ise 12 ile 21 derece arasında gelişebilir ve barınabilir.Orkideleriniz öğlen dik gelen güneş ışınlarından korumalısınız. Pencere önünde tuttuğunuz orkidelerinizin dik gelen güneş ışınlarından korumak için perdenizi çekerek hafif de olsa güneş ışınlarını almasını sağlayabilir ve böylelikle orkidenizin ışıksız kalmasını da engellemiş olursunuz.
Orkide Bakımının Püf Noktaları
Orkideler tropik ve yarı tropik iklim kuşağına sahip yerlerden geldikleri için nemi fazlasıyla severler. %40 ile %80 arasındaki bağıl neme ihtiyaç duyan orkidelerin nemini sağlamak için gün içerisinde sprey ile su sıkabilirsiniz. Ya da orkidelerinizi gün içerisinde sık sık nemlenen mutfağınızda barındırarak da günlük nem ihtiyacını karşılayabilirsiniz.Orkidelerinizi sulama işlemini toprağın türüne, bulunduğu ortamdaki neme göre yapmalısınız. Aynı zamanda orkidelerin büyüklüğüne göre de su ihtiyacı farklılık göstermektedir. İki sulama arasında kuru olmayı tercih eden orkideler asla ve asla aşırı sulu toprakta kalmamalıdır.
Orkideler doğada genellikle ağaçların üzerinde barınır ve kökleri açıkta kalarak sallanır. Tropikal iklimde gün içerisinde yağan yağmur sayesinde kökleri de dahil olmak üzere orkideler sulanır. Bu ortamı sağlamak adına orkide saksı topraklarının içerisine Hindistan cevizi lifleri, çam kabukları, bir takım yosunlar ekleyebilirsiniz. Böylelikle orkidenize suni bir yaşam alanı sağlamış olursunuz. Orkidelerinizin sağlıklı gelişmesi ve kaliteli olması adına sık sık gübreleme işlemi gerçekleştirmelisiniz. Kış aylarında ise azotunu düşürerek gübreleme yapılmalıdır.